Aandacht in Den Haag voor Noordelijke energie-ambities

04-07-2017 -
De Nederlandse provincies, gemeenten en waterschappen bieden vandaag een petitie aan bij de Tweede Kamer. Ze vragen het Parlement om haast te maken met de energietransitie. Van de tien waardevolle initiatieven op het gebied van duurzame energie, zijn er maar liefst drie gevestigd in het Noorden.Hieruit blijkt maar weer dat onze regio zich ontwikkelt tot de Energy Port van ons land. De drie aangedragen projecten uit het Noorden zijn:

  • De Groene Waterstof Economie: Noord-Nederland bouwt aan een infrastructuur waarmee, met duurzame energie, waterstof wordt opgewekt en benut.
  • Energieke woonwijken. In `project Paddepoel’ in Groningen worden woonwijken van het aardgasnet afgehaald. Ze voorzien met zonne-energie en andere maatregelen in de eigen energiebehoefte.
  • Ameland wil in 2020 volledig energieneutraal zijn. Het Waddeneiland past duurzame technieken toe om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Volgens de provincies, gemeenten en waterschappen lopen duurzame initiatieven nu nog tegen wettelijke belemmeringen aan. De petitie is dinsdagmiddag door een delegatie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Economische zaken.

Jildau Schuilenburg, lobbyist van Noord-Nederland, ervaart de petitie als een steun in de rug voor de energie-ambities van onze regio. ,,Het is voor Noord-Nederland een erkenning voor de status van Energyport. Met deze oproep aan de Kamer wordt aandacht gevraagd voor maatregelen waarmee Noord-Nederland aanjager kan blijven op het gebied van verduurzaming, slimme energiesystemen, innovatie en kennisontwikkeling.’’
Klik op de onderstaande foto's om de volledige afbeelding te zien.« terug naar Actueel