De wisseling van het voorzitterschap SNN

30-06-2015 -
Een mooi moment om terug te blikken

“Bedrijven kunnen jarenlang profiteren van innovatiegeld.”


Na twee dynamische jaren heeft de commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma, op 1 juli zijn SNN-voorzitterschap overgedragen aan commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg. Het voorzitterschap van het SNN rouleert om de twee jaar tussen de commissarissen van de Koning van de drie noordelijke provincies.

De voorzitterswisseling biedt een mooie gelegenheid om met Jorritsma terug te blikken op de voorbije twee jaar. Hoe heeft hij het voorzitterschap ervaren en wat heeft Noord-Nederland in deze periode bereikt?

Krachtige lobby

Het speelveld waarin het SNN zich bevindt is tijdens het voorzitterschap van Jorritsma behoorlijk veranderd. De drie provincies en vier grote steden trokken samen intensief op in hun lobby in Den Haag en Brussel. Jorritsma: “In mei hebben we ons samen in Den Haag aan de politiek laten zien. We hielden niet de hand op, maar toonden wat het Noorden aan krachtige bedrijven en vernieuwingen te bieden heeft, waar ook de rest van het land van kan profiteren. Dat leverde veel waardering op.”

Niet alleen in Den Haag maar ook in het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich profileren als een regio die bekend staat om innovaties met maatschappelijke en economische relevantie. “Dankzij een krachtige lobby hebben we een fors aandeel uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) naar Noord-Nederland gehaald”, vertelt Jorritsma. Het SNN beschikt van 2014 tot 2020 over € 122 miljoen om innovatie in het bedrijfsleven aan te jagen. “Dat is 20,4% van het beschikbare budget voor heel Nederland. Het geld gaat rechtstreeks naar de noordelijke economie. Bedrijven kunnen er jarenlang van profiteren”, aldus de oud-voorzitter.

Sterkere samenwerking

Jorritsma roemt de verbeterde bestuurlijke en ambtelijke samenwerking in het noorden. “Niet alleen provincies en steden werken veel beter samen. We hebben de banden met zowel het bedrijfsleven als met kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties verder aangehaald. De Noordelijke Innovatie Agenda wijst ons de weg naar nieuwe economische en werkgelegenheidsgroei.’’

Verbeterde dienstverlening

Jorritsma is tevreden over de verbeteringen die in de subsidiedienstverlening van het SNN zijn doorgevoerd. Jaarlijks blijft het SNN ver onder het toelaatbare foutpercentage voor de verantwoording van Europese subsidiemiddelen (< 2%). “De dienstverlening is gedigitaliseerd, bureaucratische rompslomp is verminderd en we zijn er in geslaagd het onderwerp vermindering van controledruk op de landelijke agenda te krijgen via het Ministerie van Economische Zaken.”

Stevige basis

Hij verwacht dat zijn opvolger kan voortbouwen op de stevige basis die er nu is gelegd. “Samenwerken blijft hard werken. Uiteraard zal ik waar nodig mijn steentje daaraan blijven bijdragen.”

CdK Max van den Berg is vanaf 1 juli 2015 voorzitter van het SNN. In de SNN-nieuwsbrief van september praten we met hem over zijn verwachtingen.

« terug naar Actueel