Delegatie Leningrad Oblast op study tour in Noord-Nederland

22-06-2012 -
Russen zien de winst van samenwerken in de landbouw.


Met een bezoek aan de proefboerderij AGV Kompas in Valthermond sloten dertien vertegenwoordigers van de agrarische sector uit de Leningrad Oblast donderdag 21 juni hun study tour door Noord-Nederland af. Ze waren hier op uitnodiging van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in het kader van het Government-to-Government project Agro Valley, dat de agrarische sector in de Russische provincie rond St. Petersburg moet versterken. “We kunnen hier de kunst afkijken van de technische leider en voorloper in de sector”, aldus vice-voorzitter Dmitrij Butusov van het Comité voor Landbouw en Visserij van de Leningrad Oblast.

De study tour is een onderdeel van een samenwerkingsproject tussen de drie noordelijke provincies en de Leningrad Oblast. In oktober vorig jaar startten zij het gezamenlijke Agro Valley project om de aardappelteelt in de Russische provincie naar een hoger niveau te tillen. De productie blijft nu achter bij wat er gezien de omstandigheden mogelijk moet zijn. Dat komt deels doordat de Russische agrobedrijven niet over de kennis beschikken die hun Nederlandse collega’s wel hebben, maar ook doordat de wel aanwezige kennis onvoldoende wordt benut.

Gouden Driehoek
Het project is daarom behalve op het vergroten van de kennis van de aardappelteelt zelf ook gericht op het versterken van de Gouden Driehoek tussen overheid, onderzoekers en ondernemers (een samenwerkingsmodel naar Nederlands voorbeeld). Die zorgt ervoor dat kennis continu wordt vernieuwd en kan worden toegepast. “We zien hier welke resultaten je kunt bereiken als boeren, onderzoekers en productiebedrijven goed samenwerken”, aldus Butusov. “Dat is een belangrijke ervaring. We krijgen inzicht in hoe dat werkt. Dat hebben we nodig, ook omdat Rusland op korte termijn toetreedt tot de WTO en we met meer concurrentie te maken zullen krijgen.” De Russische delegatie bestond zelf ook uit vertegenwoordigers uit de Gouden Driehoek.

Bedrijfspresentaties
Maar het project Agro Valley biedt niet alleen de Russen kansen. Omdat het op overheidsniveau wordt georganiseerd, opent het ook deuren voor Nederlandse bedrijven op de Russische markt. Via de agrarische sector zelf is het in Rusland niet eenvoudig om een voet aan de grond te krijgen. Via de overheid is dat veel gemakkelijker en die mogelijkheid biedt het G2G-project Agro Valley.

Om die kans te benutten, bevatte het programma van de study tour veel bedrijfspresentaties. De Russische afgevaardigden brachten dinsdag een bezoek aan het Friese kweekbedrijf van HZPC, één van de grootste kweek- en exportbedrijven van pootaardappelen ter wereld. Ook kregen de delegatieleden presentaties van diverse leveranciers van machines. Donderdagochtend stond een demonstratie van het Drentse bedrijf Dacom op de agenda, winnaar van de MKB-innovatieprijs 2011. Dit bedrijf ontwikkelt beslissingsondersteunende systemen waarmee boeren op basis van data betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld irrigatie en gewasbescherming.

Kansrijke contacten
“Na afloop van de presentaties werd er van beide kanten gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om elkaar te leren kennen”, aldus projectleider Peter ten Kate van SNN, die tevreden terugkijkt op de study tour. “Er was een goede, open sfeer. De Russische delegatie vormde voor het Noord-Nederlandse bedrijfsleven een belangrijke groep, die goede contacten heeft met bedrijven in Rusland. In veel gesprekken zijn de mogelijkheden van samenwerking serieus verkend.”

« terug naar Actueel