Energieagenda energietransitie Noord-Nederland

25-11-2016 -
Het Ministerie van Economische Zaken heeft een Energieagenda voor de energietransitie in voorbereiding. Noord-Nederland heeft vanuit haar unieke positie op dit thema aanleiding gezien om Minister Kamp aan te schrijven over de ambitie en inzet op de energietransitie van Nederland.In de brief reikt Noord-Nederland de Minister inhoud aan op basis van ervaring en stevige positionering op dit dossier.

Prominente positie

Noord-Nederland ziet voor zichzelf op het thema energie in de Energieagenda, de NOVI en het toekomstig innovatiebeleid een prominente positie weggelegd op de volgende punten:

Energieagenda:
  • Noord-Nederland werkt in het kader van de Energieagenda samen met het ministerie van Economische Zaken een ‘roadmap voor grensoverschrijdende energiesystemen’ uit;
  • Noord-Nederland geeft invulling aan de Energieagenda o.a. door het aanjagen van innovatie voor de energietransitie en door het ruimte bieden aan energieprojecten en het organiseren van draagvlak hierbij.

Ruimtelijk-economisch beleid (o.a. NOVI);
  • Noord-Nederland werkt samen met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in nationaal belang een Actieplan uit voor de functie Energyport Noord-Nederland (SVIR, 2011).

Innovatiebeleid
  • Voor toekomstig innovatiebeleid is voor de Energy Valley van Nederland een koploperpositie passend. Dit om de unieke positie van Noord-Nederland op innovatie voor de energietransitie in de toekomst nog verder cross-sectoraal te kunnen versterken.

Minister Kamp zal nog voor het eind van dit jaar de Energieagenda presenteren.


« terug naar Actueel