Groen licht voor regionaal sectorplan Drenthe en Hardenberg

31-08-2015 -
Het eerste sectorplan met Brug-WW om de regionale arbeidsmarkt te verbeteren, voor in totaal zes miljoen euro, is goedgekeurd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte vandaag bekend dat hij hiervoor drie miljoen euro beschikbaar stelt.


De werkgevers, vakbonden, maar ook provincie Drenthe en gemeenten investeren zelf samen ook drie miljoen euro.

In dit plan wordt gebruik gemaakt van Brug-WW met baangarantie voor één jaar. Zo worden negenhonderd werkzoekenden en met ontslag bedreigde werknemers aan de slag geholpen in beroepen waar een tekort is aan werknemers. Tenminste negentig procent van de mensen die zijn (om) geschoold krijgen ook daadwerkelijk een baan bij een nieuwe werkgever. Een deel daarvan zal ook over de grens in Duitsland aan de slag gaan.

Minister Asscher vindt het belangrijk dat partijen in sectoren en regio’s met elkaar samenwerken in het bestrijden en voorkomen van werkloosheid. In totaal is 600 miljoen euro uitgetrokken voor de begeleiding van werk naar werk en het voorkomen van werkloosheid door bijvoorbeeld extra scholing en omscholing.

In de derde aanvraagperiode voor de sectorplannen zijn inmiddels vijftien aanvragen voor ruim vijftig miljoen aan plannen ingediend. Op die manier willen werkgevers en vakbonden mensen aan de slag te houden of aan nieuw werk te helpen. Tot nu toe zijn meer dan honderdtwintig aanvragen ingediend over alle drie de aanvraagperiodes. Werkgevers en vakbonden kunnen hun plannen nog tot en met 15 september 2015 indienen. In de regio Drenthe en Hardenberg is vooral vraag naar medewerkers in de technische beroepen zoals de metaal, installatiebranche, procesindustrie en bouw. Het werkloosheidspercentage is hoog in de regio en er zijn relatief veel laag opgeleiden terwijl werkgevers in toenemende mate vacatures hebben op MBO+ en HBO niveau.

Bron: Persbericht Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (27 augustus 2015)

« terug naar Actueel