Noord-Nederlandse landbouwdelegatie naar Rusland

19-08-2013 -
Van 26-29 augustus vindt de agrovakbeurs/expo AGRORUS 2013 plaats in St. Petersburg.


Een noordelijke delegatie onder leiding van de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma gaat Noord-Nederland op de AGRORUS vertegenwoordigen.

Munniksma: “Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van landbouwproducten en de grootste exporteur van aardappelen naar Rusland. Voor Noord-Nederland is aardappelteelt een belangrijke drager voor de economie en de agribusiness in het bijzonder.” Het gezelschap bestaat uit een aantal noordelijke bedrijven werkzaam in de agrosector en medewerkers van hogeschool Van Hall Larenstein.

Naast gezamenlijke presentatie op de beurs en een eindseminar van het Agro Valley project dat gaat over de aardappelteelt staat een aantal formele ontmoetingen op het programma, onder andere met de Agrocommissie van de Leningrad Oblast en met de State Agrarian University. Mogelijk gaat deze universiteit samen met de Wageningen Universiteit een curriculum opzetten over aardappelteelt.

Samen werken in de aardappelteelt

Het Agro Valley project is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Noord-Nederland en Rusland. Dit project richt zich op de verhoging van de productie in de aardappelteelt. Binnen het project wordt kennis uitgewisseld tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid, waardoor ontwikkeling en innovatie in de landbouw mogelijk wordt. Uiteraard levert het project ook kansen voor noordelijke bedrijven in de agrarische sector, zoals pootaardappelleveranciers, machinebouwers en adviesbureaus.

Agro Valley bestaat uit vier onderdelen: teeltanalyse (opbrengst en bijvoorbeeld het poten van aardappels op een bepaalde diepte voorkomt ziektes), de aanleg van veertien demovelden (aardappelexportbedrijf HZPC heeft hier verschillende rassen gepoot), het opzetten van een proefboerderij in Rusland waar in opdracht van bedrijven onderzoek wordt gedaan naar gewasbescherming en ziektebestrijding. Een laatste onderdeel is trainingen. Er zijn nu drie Russische trainers die agronomen en studenten opleiden. Deze totaalaanpak van het project laat in de praktijk zien wat de winst van deze samenwerking is.

Het totale budget van het Agro Valley project is € 225.000. Dit wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. Naast het SNN namens de drie noordelijke provincies zijn andere Nederlandse partners: Wageningen University Applied Plant Research, Hogeschool CAH Vilentum en zes bedrijven APH Group, HZPC, DACOM, HLB Research and Consultancy in Agriculture, Miedema machines en Schutter bv. In Rusland wordt samengewerkt met zes boerenbedrijven, de proefboerderij Kaloschitsy, het bestuur van de oblast en de landbouwuniversiteit in St. Petersburg.

Samenwerking Leningrad Oblast

Agribusiness is een van de noordelijke speerpunten. De Russische markt biedt economische kansen voor de Noord-Nederlandse landbouwsector. Vanuit het SNN bestaat al sinds 2009 een samenwerking met de provincie Leningrad Oblast waar St. Petersburg de hoofdstad van is.
De samenwerkingsovereenkomst gaat over onderwerpen als regionale ontwikkeling, watertechnologie, landbouw, transport en logistiek, energie, sensortechnologie, water, handelsbevordering en milieu.

De AGRORUS-beurs in St. Petersburg trok vorig jaar 1700 deelnemers. Er zijn elk jaar veel bedrijven uit de agrarische sector en de voedselsector op de beurs aanwezig.

« terug naar Actueel