Noorden relatief ontzien bij afslanking gevangeniswezen

22-03-2013 -
Noord-Nederland wordt relatief ontzien bij de afslanking van het gevangeniswezen.


"Maar we betreuren de voorgenomen sluiting van penitentiaire inrichting de Grittenborgh in Hoogeveen. De regio doet een beroep op de Tweede Kamer om dit te voorkomen", zegt Jacques Tichelaar voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Staatssecretaris Teeven maakte vandaag bekend dat het gevangeniswezen wordt ingekrompen en dat de Grittenborgh in Hoogeveen in 2014 wordt gesloten. Er werken 210 mensen. ''Het is een hard gelag dat Hoogeveen zijn gevangenis verliest. Ingrepen van deze omvang zijn moeilijk op te vangen in een regio met een broze economie en een relatief hoge werkloosheid", aldus Tichelaar.

"We zullen ons de komende tijd inspannen voor behoud van de Grittenborgh. Mocht ons dat niet lukken, dan ga ik er van uit dat alle werknemers vervangende werkgelegenheid krijgen aangeboden in andere gevangenissen, bij de parketpolitie of bij toezicht op elektronische detentie. Het gaat ons niet om de stenen, maar om de mensen", aldus Tichelaar. Hij sluit hiermee aan bij de eis van de vakbonden.

In november vorig jaar lekte uit dat het ministerie van Veiligheid en Justitie overwoog om alle gevangenissen in het Noorden te sluiten. De Drentse Commissaris van de Koningin voert sindsdien in zijn rol als voorzitter SNN namens Noord-Nederland een lobby voor behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid in het gevangeniswezen.

Hij is in dit opzicht ingenomen met het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven om de PI’s in Ter Apel en Leeuwarden te sparen en de toekomst van gevangenisdorp Veenhuizen veilig te stellen met vervangende nieuwbouw.

"Het kabinetsbesluit van vandaag is voor onze regio minder pijnlijk dan het eerdere plan. We worden relatief ontzien. Dat is goed, maar niet goed genoeg", meent Tichelaar. "Als regio hebben we er begrip voor dat de rijksoverheid bezuinigt. Daar willen we in redelijkheid een bijdrage aan leveren. Maar hier zijn de afgelopen jaren al veel rijksbanen verdwenen, met name in Drenthe, en er hangen nog nieuwe bezuinigingsmaatregelen boven de markt."

Volgens de Drentse commissaris heeft de Tweede Kamer meermalen uitgesproken dat taakstellingen bij Rijksdiensten niet onevenredig mogen neerslaan en dat provincies met de hoogste werkloosheid zo veel mogelijk moeten worden ontzien (motie Heijnen c.s. TK 31390, nr. 17 en motie De Vries c.s. TK 31490, nr. 111).

"Het Noorden zal de Tweede Kamer aan zijn woord houden", aldus de heer Tichelaar.

Persbericht

« terug naar Actueel