Onze noordelijke Kamerleden

04-04-2017 -
De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug en de formatie is van start gegaan. Na de verkiezingen zijn 71 nieuwe gezichten aan de slag gegaan in de Tweede Kamer, waarvan vijf uit Noord-Nederland. In totaal telt het Noorden nu 10 volksvertegenwoordigers.


Uit Groningen komen de zittende Kamerleden Arno Rutte (VVD) en Henk Nijboer (PvdA), nieuw in de Kamer komen Antje Diertens (D66), Anne Kuik (CDA) en Sandra Beckerman (SP). Vanuit Drenthe zijn de twee zittende Kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Agnes Mulder (CDA) herkozen. Uit Friesland gaat Kamerlid Aukje de Vries (VVD) door en komen twee wethouders uit Leeuwarden Harry van der Molen (CDA) en Isabelle Diks (GL) in de Kamer. Diks heeft dankzij voorkeurstemmen een zetel in de Tweede Kamer bemachtigd. Beckerman, Nijboer en Mulder worden woordvoerder op het gasdossier.

Voor de Groninger wethouder Joost van Keulen, nr. 36 van de VVD, lijkt na de formatie een Kamerzetel zeker. Ook voor Wim Jan Renkema, nr. 16 van GroenLinks, of Stieneke van der Graaf, nr. 6 van de ChristenUnie, bestaat de kans dat zij alsnog in de Tweede Kamer komen na de formatie.

De afgelopen regeerperiode waren er elf vertegenwoordigers uit Noord-Nederland in de Tweede Kamer. Van zes van hen is afscheid genomen: Lutz Jacobi, Agnes Wolbert, Tjeerd van Dekken, Harm Brouwer (allen PvdA), Betty de Boer (VVD) en Jacques Monasch (Nieuwe Wegen).

« terug naar Actueel