SenTec in Glimmen blijft broedplaats voor innovatie

11-12-2013 -
Waterkwaliteit meten en maken, zo omschreef directeur Hilde Prummel het werk van het Waterlaboratorium Noord (WLN) tijdens het vierde Sensor Business Café van Sensor Universe in Warenhuis Vanderveen in Assen.

WLN is één van de weinige instellingen, die met ministeriele goedkeuring drinkwater mag controleren. Daarbij spelen sensoren een steeds belangrijker rol.

WLN is verantwoordelijk voor waterkwaliteit in Nood-Nederland, maar doet ook veel voor de foodsector en de dierentuin in Emmen. Er werken zestig specialisten, die 250.000 metingen per jaar doen. De WLN is ontstaan uit de aandeelhouders WMD en Waterbedrijf Groningen, maar het geld komt nu voor vijftig procent uit de markt. Daarbij is het volgens Prummel van groot belang om inzichtelijk te maken dat het ontwikkelen van sensoren niet alleen geld kost, maar ook wat oplevert.

De kernactiviteit is en blijft het inzetten voor betrouwbaar drinkwater. Dat betekent omgaan met nieuwe bedreigingen van het oppervlaktewater, zoals medicijnen en bestrijdingsmiddelen. De waterbedrijven maken namelijk o.a. gebruik van het water in de rivier de Drentsche Aa. In het najaar van 2011 kwam in een bovenloop per ongeluk een hoeveelheid mest terecht. Via de reguliere meetmethode was Waterbedrijf Groningen al op de hoogte van het incident en legde de inname tijdelijk stil. Ook de sensoren die in Glimmen staan namen een verandering in de waterkwaliteit waar. Al kun je dat volgens Hilde Prummel ook nog steeds signaleren door het letten op het veranderende gedrag van wat ervlooien.

Bron: Sensor Universe

« terug naar Actueel