Vitens wint internationale innovatieprijzen

21-02-2013 -
Drinkwaterbedrijf Vitens heeft in Madrid een prijs gewonnen voor onder andere de Vitens Innovation Playground (VIP). Dit is mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van de provincie Fryslân en het SNN.
Vitens won in Madrid in totaal twee internationale innovatieprijzen. De Water and Energy Exchange bekroonde de ‘Champagnespoeling’ en de Vitens Innovation Playground, ook wel de Proeftuin, met een Global Innovation Award. Rik Thijssen, manager Business Development van Vitens is blij met de prijzen: “Het is echt geweldig voor onze onderzoekers en de partners waarmee we samenwerken dat we deze internationale erkenning mogen ontvangen.”
De Vitens Innovation Playground (VIP) in Noardburgum won in de categorie infrastructuur. In deze proeftuin doet Vitens onderzoek naar de mogelijkheden om met sensoren in het leidingnet realtime de kwaliteit van en vraag naar water meten en zo te werken aan een intelligente watervoorziening. De schaal van de proeftuin is uniek, nergens anders ter wereld worden er in 2000 km leidingnet nieuwe technieken getest. In de Proeftuin werkt Vitens samen met kennisinstituten en andere drinkwater- en MKB-bedrijven.

De ‘Champagnespoeling’, een innovatieve en duurzame manier om biovervuiling uit membranen te reinigen met CO2 opgelost in water, won in de categorie procestechnologie. De innovatie is internationaal gezien van groot belang omdat membraanfiltratie nodig is bij het maken van drinkwater uit rivier- of zeewater. De innovatie is mede mogelijk gemaakt dankzij een innoWATORsubsidie van AgentschapNL. en kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Twente, RWB Waterservices en WE-consult. Vitens en WE-consult hebben gezamenlijk het patent op deze nieuwe reinigingstechniek.

Vitens investeert continu in duurzaamheid en innovatie om optimale en betrouwbare drinkwatervoorziening ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Vitens werd maar liefst vier keer genomineerd voor een WEX Global Innovation Award.

Bron: www.vitens.nl

« terug naar Actueel